dijous, 28 de febrer del 2013

Orient - Es Freu - Comellar dels Bous


Vall d'Orient
Itinerari: Orient – Camí del Freu – Can Morro – Salt del Freu –  Avenc de Son Pou - Comellar dels Bous – Pas de s’Estaló – Orient.
Iniciem la passa en el bonic poblet d’Orient per la carretera cap a Bunyola. L’ambient és fresquet de bon matí i tothom va ben abrigat.
Després de caminar un quilòmetre i mig per la carretera i, a l’alçada del punt quilomètric 8,450, ens desviem a l’esquerra pel camí del Freu (WP-02).
Aviat salvem una barrera per un botador i continuem per l’ample camí que discorre entre parets de pedra i, més endavant, per dins l’alzinar. No tardem gaire en localitzar a la dreta la font de la Canaleta i tot seguit la font del Freu.
Passada aquesta deixem el camí per pujar uns metres a la dreta i accedir a les cases de Can Morro lloc escollit per berenar i agafar forces (WP-03).
Retornem al camí i, després de deixar les runes de les cases del Freu, botem una nova barrera i creuem el jaç del torrent. Tot d’una arribem a una cruïlla de camins (WP-05) amb un pal indicador situat al costat d’un rotlle de sitja. Ens desviem momentàniament a la dreta seguint la llera del torrent per donar un cop d’ull a les restes d’un antic molí fariner i al salt del Freu (WP-04), que no davalla massa ufanós.
Retornem a l’entreforc de camins (WP-05) i seguim el nostre recorregut pujant amb fort pendent per un bonic camí de carro amb escopidors que marca diversos revolts i que ens mena a una plana amb una paret seca. Passada aquesta el camí planeja i arriba a un nou trencall de camins per on continuem a la dreta (estaca indicadora) (WP-06).
Aviat deixem un forn de calç i seguim el fressat camí que baixa marcant diverses giragonses sempre paral·lel al profund torrent de Coanegra a la nostra dreta.
Transcorreguts uns quaranta minuts aproximadament el camí dibuixa un revolt a la dreta. En aquest punt, senyalitzat amb dos rètols de fusta, abandonem el camí desviant-nos pel tirany de l’esquerra el qual ascendeix pel Comellar dels Bous direcció a Gregal (NE) (WP-07). El camí, aquest primer tram amb marges de sosteniment, puja suau envaït per la vegetació, no tardem gaire en localitzar a ma dreta un rotlle de sitja molt amagat pel càrritx. Aquí a la dreta molt tapat, parteix un desdibuixat tirany que ens conduiria a l'emblemàtic avenc de Son Pou. 
Aquesta és la part més atractiva i salvatge d’aquesta ruta. Sense pràcticament camí seguim les fites que indiquen el traçat més adient.
Quaranta minuts de pujada i després de superar dos bots del torrent i una balma (WP-09), tot per la dreta, arribem al camí des Rafal a l’alçada d’un rotlle de sitja i dues fites ben marcades (WP-10).
Pas de s'Estaló
Ara girem a l’esquerra, més amunt travessem una paret seca per un esbaldrec (WP-11), deixem un camí que davalla per l’esquerra i, amb un tres i no res, ens plantem al pas de s’Estaló (WP-12) des d’on es gaudeix una bonica vista sobre el poble d’Orient i la vall de Comassema.
Després de dinar baixem (NE) per un bonic camí de carro que transcorre per dins un frondós alzinar, ignorem dos trencalls a la dreta i arribem a una barrera metàl·lica. A l’altre cantó el camí continua pel costat de conreus de pomeres i, amb cinc minuts, creuem un portell que dóna accés a la carretera devora un gran safareig, l’aigua del qual prové de la font de Cals Reis. Orient ens queda a pocs metres a l’esquerra, en arribar-hi donem per finalitzada aquesta agradable passejada.
Ruta circular amb 532 metres de pujada acumulada i  9,5 km de recorregut. La pujada pel Comellar dels Bous pot presentar problemes de seguiment no hi ha camí i cal estar atents a les fites. La resta discorre per camins ben marcats.
Excursió realitzada el dia 10 de febrer de 2013 amb l’AAVV de Pòrtol.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://goo.gl/photos/TC4rGgoncvnUjojm7

El mateix itinerari visitant l'avenc de Son Pou des del comellar dels Bous.
Excursió realitzada el dia 8 de gener de 2017 amb l’AAVV de Pòrtol.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://goo.gl/photos/8WdErEoipEXAASt59

8 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, una altra original opció per caminar per la zona d'Orient i de s'avenc de Son Pou. D'aquest recorregut no he fet mai la coma des Bous. Diumenge passat hérem per la contrada fent una altra ruta.
Salutacions.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Sí, les opcions són diverses això té de bo la muntanya.
La coma dels Bous és interessant cal anar seguint el millor traçat ja que pràcticament no existeix camí.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Arreveure amic!

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
A día de hoy, hace ya tiempo que no recorro esta bonita ruta.
Ahora tu publicación, me ha despertado las ganas de volver a patear esos caminos. Especialmente la Coma des Bous, que me gusta mucho.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

D'acord Emilio, estic content que et faci ganes de tornar al Comellar dels Bous, és molt bonic.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona alternativa per fer el comellar des Bous. Fa temps el ferem, seguint les instruccions de n'Emilio, pujant a laTalaia de Cals Reis i baixar per cas Secretari i fer la pujada pel comellar. I em va impresionar molt el preciós cami de carro que puja fins ben amunt del comellar. Enhorabona a tots els components i especialment a tu per publicar-ho. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí, accedir a la pujada del Comellar dels Bous es pot fer de diverses maneres, això té de bo la muntanya.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions.

arni ha dit...

bonica alternativa de ruta, tinc coses pendents per aquesta zona, caldrà ana-rI.
una abraçada

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
Quan hi vagis espero que gaudeixis tant com nosaltres.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una aferrada.

anar a dalt