dijous, 21 de maig del 2015

Vidrà - La Tosca de Degollats - Santuari de Bellmunt

Salt del Molí
Bonica i agradable volta circular que parteix del poble de Vidrà (Osona), ascendeix al Santuari del Bellmunt i torna a Vidrà.
Es tracta d'un itinerari entretingut i molt divers. Caminarem per pistes forestals i per remots corriols perduts enmig de les fagedes. Franquejarem un pont romànic de gran bellesa, passarem als peus d'un saltant d'aigua, per una curiosa estructura rocosa formada per l'acció de l'aigua i per indrets amb història i llegenda com "Degollats" i el coll de " Hi era de massa". Des del Santuari i ermita de Bellmunt (1.246 m), gaudirem d'una de les panoràmiques més extenses de la comarca d’Osona i del sud del Ripollès.
Itinerari: Vidrà (Osona) – Pont de Salgueda – Cascada del Molí del Salt – Camí de Degollats – La Tosca de Degollats – Baga de Canemars – Coll Hi Era de Massa – Santuari de Bellmunt - Coll de Vidrà - Vidrà.
Són les 9,30 h quan iniciem la caminada des de la plaça de Vidrà (WP-01) per la carretera direcció est/nord-est passant pel costat de les cases del Cavaller de Vidrà. Casa senyorial sòbria d’estil barroc amb una capelleta també barroca.
Tot d'una deixem la carretera i prenem el sender de la dreta que ens mena al Pont de Salgueda (o pont del Molí), on hi arribem en vint-i-cinc minuts. Pont romànic d’una sola arcada i molt ben conservat. Un cop franquejat el pont, el sender, ara el PR-C 47, ens condueix a les runes del molí i posteriorment al Salt del Molí (WP-02). L'indret és molt bonic, el saltant fa devers vint metres d'alçada, fet que va ser aprofitat per fer funcionar un molí, d'aquí ve el seu nom.
Després de travessar el riu per unes passeres, continuem la marxa pel camí del PR-C 47 (Camí vora Ger que va de Vidrà a Torelló). El sender s'enfila amb forta pujada enmig de la fageda fins arribar a una pista forestal on voltem a l'esquerra (WP-03). Són les 10,40 h.
La pista pren direcció sud-oest en lleugera baixada, transcorreguts uns set minuts aproximadament, la deixem i continuem pel sender de la dreta (WP-04). Entrem al camí del Pas de Degollats. Camí empedrat i protegit per baranes de fusta. Devers les 11 h, arribem a una cruïlla de camins amb un pal indicador. Si seguim recte uns metres, accedim a la Tosca dels Degollats (WP-05). Curiosa formació rocosa de material calcari. Aquest bloc rocós s’originà quan durant anys i anys, l’aigua d’una fosa situada a la part superior anà regalimant i anà dipositant, amb aquest degoteig, petites restes de carbonat càlcic.
Conten que fa molts anys, molt a prop de la Tosca, hi havia una masia (avui en runes). El pagès de la casa va decidir matar una truja. A resultes de la matança, el rebost quedà ben proveït.
El pagès cada dia tallava un bon tros de cansalada. Però un dia el ganivet es va encallar amb la cotna i quan ell s’hi repenjà amb totes les seves forces, li va caure tota la cansalada a sobre. Tingué la mala sort d’haver deixat els ullals a la truja units a la cansalada i un d’ells s’enfonsà al seu coll segant-li la vena grossa fins a morir. D’aquesta feta, a la casa li canviaren el nom pel de “Degollats”, ja que un degollat (el porc) en va degollar un altre (el pagès).
(Font: Web Ajuntament de Vidrà).
Desfem les passes fins al trencant de camins i enfilem un corriol el qual passa per damunt del salt on es localitza la surgència d'aigua que degota per la roca. El corriol continua en forta pujada vorejant el vessant sud del turó de Degollats i més endavant s'endinsa dins la Baga de Canemars. El sender es converteix en un bonic camí carreter que puja paral·lel al torrent i, per dins un esplèndid bosc de faigs, ens mena al coll de Hi Era de Massa (1098 m) (WP-06), un encreuament important de camins . Són les 12,15 h.
Topònim curiós, que té el seu origen en uns fets esdevinguts en temps feudals. S’explica que fa molts anys, al Castell de Besora hi vivia un senyor feudal de conducta dèspota i cruel vers els seus subordinats. Aquests cansats de tantes humiliacions decidiren desfer-se del seu amo definitivament. La vigília del seu sant organitzaren una cacera de senglar, i quan van ésser en el coll, en lloc d’atacar la fera, fou agredit i mort l’amo. El Tribunal hi prengué part i quan va fer la pregunta de – Qui l’ha mort?, respongué la gent unànimement -el poble-, -Per què l’ha mort? per que hi era de massa. (Font: Web Ajuntament de Vidrà).
Decidim pujar al Santuari de Bellmunt (WP-07). Són uns 145 m de desnivell que ens separa del cim. Prenem, doncs, el sender de l'esquerra (sud-est) que ens condueix, en forta pujada i enmig de la boscúria, a l'esmentat santuari, on hi arribem en vint-i-cinc minuts des del coll.
Després de fer un mos i de gaudir de les boniques panoràmiques, ascendim al proper turó, conegut com el turó de les Alades (1247 m) on es localitza una gran creu de ferro. Baixem i rodegem el santuari per un camí balconada amb vistes espectaculars. A continuació, iniciem la baixada d'aquesta muntanya pel mateix camí fins arribar de nou al coll de Hi Era de Massa i seguim tot dret per la pista que està senyalitzada amb indicadors cap al Coll de Vidrà (nord) (WP-08), al qual hi arribem en quaranta minuts després de passar pel coll de Pitró. Ara, voltem a al dreta i per la carretera arribem a la plaça del poble de Vidrà on tanquem el cercle d'aquest bonic i entretingut itinerari quan són les 14,18 h.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 11,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 626 metres
Alçada mínima - màxima: 797 - 1247 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 42 minuts (Total: 4 hores i 49 minuts)
Excursió realitzada el dia: 
11 d'abril de 2015
Components del grup:
Ferran, Rosa, Lluís, M. Dolors, Toni, Montse, Cesca i Josep. 
Observacions: Itinerari que discorre per camins de carro i corriols de muntanya, apte per a tothom que estigui avesat a caminar per la muntanya, molt agraït i sense cap dificultat.

Veure i baixar el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://picasaweb.google.com/107096364941574342910/VidraLaToscaDeDegollatsSantuariDeBellmunt#6150467485201583218
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies
anar a dalt