divendres, 27 de novembre del 2015

Camí i punta de les coves Blanques

Camí de les coves Blanques
Curt i bonic itinerari per la punta de les Coves Blanques a la cala Sant Vicenç (Pollença). Presenta dos trams ben diferenciats, el primer discorre per l'ample camí de les coves Blanques (camí dels presos) fins arribar a un mirador natural des d'on es gaudeixen bones vistes da la Punta Topina i Punta Galera. El segon tram ressegueix la costa de la punta de Coves Blanques per damunt alts penya-segats des d'on la serra del Cavall Bernat s'exhibeix magistral.
El camí de les coves Blanques fou construït per presoners republicans durant la postguerra civil (1940 - 1942) arriba fins al lloc de coves Blanques on s’havia d’emplaçar una bateria de costa amb els corresponents polvorins excavats dins la roca. Finalment, les peces d’artilleria no s’arribaren a col·locar i tota la feinada va ser estèril.
Punt de partida: aparcament de cala Barques, una de les quatre cales que conformen la cala de Sant Vicenç (Pollença) (WP-01).
Des de l'aparcament, retrocedim per la carretera un centenar de metres i prenem un camí que surt a la dreta (nord). Aquest sender s'endinsa dins la pineda i ens mena, passats uns cinc minuts, a una barrera metàl·lica amb un botador lateral (WP-02). Aquí l'abril de 2005, l'Ajuntament de Pollença aixecà un monument en record dels presoners dels camps de concentració. "A la memòria dels presos republicans que, per mantenir-se fidels a la democràcia i a la llibertat, foren obligats - entre 1937 i 1940 - a obrir camins com aquest".
Traspassat el portell, continuem per l'ampla pista en suau pujada. Deu minuts més tard, creuem el torrent de les Rotes Velles i, uns vint minuts més de còmode caminada, arribem al final de la pista. En aquest indret es troben les galeries artificials construïdes per emmagatzemar l'armament (WP-03).
A partir d'aquí, surt un tirany fitat que, en cinc minuts de forta pujada, ens situa dalt d'una balconada natural amb bones vistes damunt els penya-segats (cota 166 m) (WP-04).
Després de gaudir el paisatge, retornem fins al primer revolt tancat que marca la pista, i la deixem per l'esquerra. Ara es tracta de baixar fora camí cercant la millor passa entre roques, carritxeres i garballons, primer cap a l'est per voltar tot d'una a sud-est direcció a la punta de Coves Blanques (cota 76 m) (WP-05), on hi arribem en quaranta minuts, anant tira-tira.
Des de la punta, continuem sense camí direcció sud/sud-oest per damunt els espadats que cauen verticals a la mar. A l'est la imponent panoràmica de la serra del Cavall Bernat.
Després l'itinerari avança entre el Pla de Coves Blanques i els penya-segats de la costa, amb petites pujades i baixades buscant la millor passa entre les roques, travessa un torrentó per damunt un petit gorg (WP-06) i arriba a una plana, després de caminar sense frisar uns cinquanta minuts des de la punta de Coves Blanques.
Des d'aquest esplanada, parteix un tirany fitat, que en forta baixada ens mena al torrent de les Rotes Velles, voltem a l'esquerra i pel seu jaç arribem a cala Barques, on tanquem el cercle del nostre itinerari.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/Final: Cala Barques (Pollença)
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 254 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 163 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 3 minuts (Total: 3 hores i 32 minuts)
Excursió realitzada el dia: 25 d'octubre de 2015
Components del grup: grup excursionista de l'A VV de Pòrtol
Cartografia: Mallorca Nord. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions:itinerari amb un tram per camí de carro i amb un tram important sense camí per un terreny rocós.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta ben interessant. Al manco la tornada l'he trobada força novedosa. Hi ha diferents indrets per arribar des de Cala Sant Vicenç, però sempre repetim l'anada i la tornada pel Camí dels Presos. Bona publicació i millor itinerari pels de Portol. Una aferrada i salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Després de fer l'excursió vaig adonar-me que podríem haver pujar al puig de l'Àliga que teníem a tocar. Hagués estat més completa.
La tornada sense camí per variar una mica.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salut!

Caçadors de Geodèsics ha dit...

Gràcies per la ruta, he aprofitat per tornar de nou a Ses Coves Blanques i de nou pujar al Puig de l'Aguila i he fet gràcies a l'informació aquí descrita d'una variant costanera i "somiera" a la tornada a la volta després del tunel excavat a la muntanya, partint de la base del track aquí descrit encara que no he arribat a Cala Barques seguint el suposat tirany, dificil de seguir per tanta vegetació que he trobat i que a més al final es començava a fer fosc , pel que abans d'arribar al torrent he entrat per darrere, cota 44 que surt al mapa i davallat a l'interior del llit i de nou remuntat he adreçat tot dret per retrobarme la part final del camí rodat. Hem gaudit d'unes vistes extraordinaries.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Tenc un somier a s'olivar
Trobo molt interessant completar l'excursió pujant al puig de l'Àliga. Sí, la baixada a la cala pel torrent, és xic incòmode degut a la vegetació.
Agraït pel teu comentari. Salut, amic.

anar a dalt