dimecres, 6 de juliol del 2016

Pels contraforts del puig Major, el pas dels Bous

Serra d'Almangra
Avui, guiats per l'amic i company de cordada Fernando, realitzem un curt però espectacular itinerari que discorre faldejant els contraforts del puig Major, per conèixer i davallar pel pas dels Bous.

Aproximació: El punt de partida es situa en el Km. 2,1 de la carretera MA-2141 direcció a Sa Calobra, lloc anomenat plataforma del Funicular.

(WP-01) Plataforma Funicular - 0,0 km - 0 minuts - 693 m d'altitud.
Iniciem la caminada a les 9,05 h pel tirany que parteix direcció oest. Es tracta d'un senderó de muntanya força xaragallat i pedregós. Ascendeix fort enmig de carritxeres, direcció al coll del Porxo Esbucat [15'].
Abans d'arribar a la mencionada collada, deixem el camí per l'esquerra i prenem un tiranyó, no massa evident, que parteix direcció sud. El camí va perdent alçada progressivament i, aviat franqueja una paret de partió per un botador metàl·lic. A baix es divisen les cases de Cal Reis.
El difuminat viarany ens mena entre carritxeres a un clap d'alzines i, tot seguit, franqueja una paret de terme per un portell amb barrera sense cadenat.
Portell
(WP-02) Portell - 1,4 km - 45 minuts - 715 m d'altitud.
Se'ns obre una bonica panoràmica del puig de les Vinyes, el coll de l'Escudella, el Frare, el Pa de Figa de Son Torrella, ...
Ara el sender és més clar, transita vers al sud-oest per un bosc d'alzines i va a parar al camí que ve del coll de l'Escudella cap a Turixant de Dalt.

(WP-03) Torrentera - 1,8 km - 1 hora - 722 m d'altitud.
Aquí comença el tram més espectacular d'aquesta ruta. El camí pràcticament desapareix fins arribar al sender dels Cingles.
Anem pujant progressivament direcció nord per un bosc d'alzines, sense camí ni fites per seguir. Travessem una petita rosseguera i, ben aviat arribem a una paret amb reixeta a tall dels espadats.

(WP-04) Paret - 2,4 km - 1 hora i 25 minuts - 792 m d'altitud.
Des d'aquesta balconada gaudim d'un esplèndid paisatge. Seguim ascendint el pendís paral•lels a la paret, encaminats a nord/nord-oest. Més amunt, continuem per una cornisa amb un bon estimball a la nostra dreta. Seguim pujant per una rosseguera i tornem a enfilar-nos a una vertical cornisa, al final de la qual hi ha una reixeta que haurem de saltar, anant alerta ja que a l'altre cantó hi ha un profund avenc (avenc de sa Feinada).
Canal
(WP-05) Canal - 2,7 km - 1 hora i 45 minuts - 851 m d'altitud.
Un cop a l'altre cantó, iniciem la inclinada muntada per la canal amb l'ajuda de les mans i aferrant-nos a les carritxeres. Un poc més amunt, la canal es divideix en dos, cal seguir per la de la dreta, fins abastar l'altiplà.
Prosseguim l'ascens casi nord per sota dels contraforts de la serra de na Rius o de s'Almangra. Voltem cap a l'oest i, pugem un fort coster per dins un ample tàlveg cobert de carritxeres, fins assolir la collada tancada per una paret de terme. Estem a 990 m d’alçada, el punt més elevat d’aquest itinerari.
Coll
(WP-06) Coll - 3,2 km - 2 hores i 15 minuts - 990 m d'altitud.
La panoràmica és espatarrant: el vessant nord del Puig Major de Son Torrella, amb la coma Fosca o des Ribell, el morro d'en Pelut, la vall dels Binis, ... Decidim fer una aturada per berenar i recuperar les forces [2 hores i 40 minuts].
Després del merescut descans, reprenem la marxa. Dirigim les passes vers al sud-oest, sense perdre massa desnivell fins arribar a la carena del turó.
Iniciem el descens per una gran pala o tàlveg cobert de verdes carritxeres. El pendent cada vegada és més inclinat, les carritxeres ho dominen tot, casi bé no veim on posar els peus. Cal anar progressant cap a la dreta, envoltant la penya que tenim a la dreta, fins arribar a una mena d'embut, on la seva part més estreta, es localitza el pas dels Bous.
Pas dels Bous
(WP-07) Pas dels Bous - 3,6 km - 3 hores i 7 minuts - 896 m d'altitud.
El pas dels Bous, és un bocí de camí de ferradura que mitjançant diverses voltes, sostingudes per marges laterals, permeten salvar l'espadat.
Després del pas, continuem primer oest i més tard nord-oest. El camí no és bo de seguir, fins arribar a desaparèixer. Les poques fites ens encaminen a un clap de pins per un terreny cada vegada més rocós i rost. Finalment, anem a parar al tirany que baixa de la Coma Fosca.
Coma Fosca
(WP-08) Coma Fosca - 4 km - 3 hores i 35 minuts - 758 m d'altitud.
Seguim cap a la dreta (sud) per aquest nou viarany, que al cap de pocs minuts, ens mena al camí dels Cingles (WP-09) (712 m) que seguim a la dreta. Aquest sender conserva algun tram de l'antic empedrat i, en pujada, passa per l'alzina fumadora, franqueja el portell amb barrera de Bini Gran, fins assolir el coll on es troba el Porxo Esbucat.

(WP-09) Coll Porxo Esbucat - 5,3 km - 4 hores i 10 minuts - 807 m d'altitud.
Ara no ens queda més que seguir aquest camí que en baixada, ens condueix a la plataforma del Funicular, on donem per finalitzada la ruta d'avui.

(WP-01) Plataforma del Funicular - 5,9 km - 4 hores i 21 minuts - 693 m d'altitud.
Són les 13,26 h en finalitzar l'excursió.

Fitxa:
Ruta: Circular
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 481 metres
Alçada mínima - màxima: 693 - 990 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 41 minuts (Total: 4 hores i 21 minuts)
Excursió realitzada el dia: 28 de maig de 2016
Components del grup: Fernando, Agustí i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Nord (Escala: 1:25.000)
Observacions: Gran part d'aquesta ruta discorre sense camí (des del WP-03 al WP-09) per un terreny inhòspit. És necessari tenir bona orientació en muntanya i guiar-se per la intuïció. Presenta pujades i baixades molt fortes.
 
Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un espectacular recorregut amb la novetat del pas des Bous. M'ha agradat aquesta "opció" d'entrar dins Turixant per remuntar trasversalment la serra de na Rius i baixar pel pas. No és massa llarga, però pots gaudir d'una "epatarrant" panoràmica d'una zona poc transitada. Per noltros és una assignatura pendent (prohibicions, permisos...). Aquesta segur que ens animen a fer-la. Molt bona la publicació i la fotografia. Salutacions al grup. Salut Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Ho és d'impressionant aquesta volta, em va agradar molt!
La panoràmica del vessant nord del Puig Major, amb la coma Fosca i el pas, és una passada.
Gràcies pels teus amables mots. Una abraçada.

anar a dalt