dimecres, 23 de novembre del 2016

Penyal de sa Rata pel barranc de sa Gúbia

Penyal de sa Rata (898 m)
(Crònica de Fernando De Angulo Dols)
Un itinerari llarg, complicat i molt exigent que ascendeix al Penyal de sa Rata (898 m) pel barranc de sa Gúbia i el comellar del torrent de s'Obi. El descens el realitzem per la serra de la Coa de sa Rata (732 m) fins el coll del Cingle de sa Milana, comellar de la font de Raixeta, i per la pista de Raixa, tornem al punt de partida.

(WP-01) Aparcament de Raixa - 0,00 km - 00 minuts - 147 m.
Comencem aquesta ruta a l'aparcament de la finca pública de Raixa, situada a la carretera Ma-11 (Palma-Sóller), km 12,200.
Són les 8 h en punt quan iniciem la caminada per l'antic camí de Palma a Sóller direcció nord-est cap a Bunyola. És un camí de carro estret i a bandes bastant brut de vegetació. Creuarem una pista asfaltada i un portell fins arribar a la confluència del que aquí sembla una torrentereta, és el torrent o barranc de sa Gúbia, més endavant veurem que la aparença d'aquest punt té poc a veure amb el que ens trobarem un poc més a dalt a on els bots que haurem de superar li donen una categoria que aquí dissimula.

(WP-02) Desviament barranc - 1,372 km - 22 minuts - 166 m.
Ens desviem a mà esquerra (nord-oest) i seguim el tirany, a estones dins el torrent a estones pel seu costat esquerre. Estem sobre la ruta que és habitualment emprada pels escaladors que es dirigeixen a la base de la impressionant paret del penyal de s'Alqueria o de Sa Gúbia, molt apreciada a nivell internacional i protagonista de desgraciats accidents d'aquest apassionant esport de risc.
Continuem remuntant el barranc pel seu jaç superant diversos bots amb petites grimpades. Un poc més endavant, el torrent discorre pels peus de les altes i impressionants parets de sa Gúbia a la dreta, i les parets de sa Falconera (424 m), a l'esquerra.
Tot d'una després de deixar l'esperó de sa Gúbia, arribem a un gran bot que ens barra el pas. Aquí tenim dues opcions per continuar, per la seva esquerra és perfectament superable amb una grimpada o sinó, veurem que a la dreta de la roca un poc dissimulat hi ha un forat portell habilitat fa temps amb una reixa, que permet superar la roca per sota gràcies a un petit i curt túnel sense cap complicació.
Després del pas, continuem remuntant el barranc per la seva llera fins que arribem a un punt on el torrent volta bruscament a la dreta (nord-nord-est). Aquí també s'hi localitza, a l'esquerra, es Bassol des Barranc, un antic punt de proveïment d'aigua.
Bot en el barranc de sa Gúbia

(WP-03) Es Bassol des Barranc - 2,860 km - 1 hora - 308 m.
Tombem a la dreta seguint el torrent. Al cap d'una estona ens situem a l'esquerra del curs del torrent per a avançar per una petita rosseguera per tornar un altre pic a la barranquera a on haurem de superar un altre bot fent una petita grimpada sense risc, però a on haurem de posar esment, com sempre.
Superat aquest punt, poc a poc veurem que es perfila un tirany per la esquerra molt difuminat.

(WP-04) Restes de camí - 3,260 km - 1 hora i 40 minuts- 427 m.
Deixem definitivament el torrent per l'esquerra i seguim les restes d'un antic camí, a estones perdut i a altres perfectament visible, que es transforma en un antic camí amb marge de sosteniment, passa pel costat d'una bassa (WP-05) (459 m), fins que ens deixa a la còmoda pista que du a les cases de Sa Muntanya.

(WP-06) Camí de Muntanya - 3,640 km - 1 hora i 57 minuts- 427 m.
Seguim l'esmentada pista fins que el camí tomba noranta graus a l'esquerra just al punt en que per la dreta comença una pista que passa per sota el coll del Cingle de sa Milana, per on serem d'aquí a unes hores per tirar-nos cap al comellar de la font de Raixeta.
Aquí decidim fer un descans per berenar i agafar forces.
Una mica recuperats, a les 10,30 h reprenem la marxa. Ara toca seguir aquesta pista que passa pel costat de un modern dipòsit contra incendis. El camí passa també molt a prop de la Font de s'Obi, a la dreta, dins el torrent que portem al costat i que a mesura que anem avançant ens ficarem seguint el seu traçat fins que arribem a un dels passos més importants d'avui, que sense ser perillós, sí que hem d'afrontar amb cura i seny, és el pas de s'Aljub.
Pas de s'Aljub
(WP-08) Pas de s'Aljub - 5,961 km - 3 hores i 13 minuts- 427 m.
Un cop situats a la banda dreta del barranc, emprenem la grimpada per la paret. En el darrer tram, la roca és bastant llisa i no té bones preses.
Un cop superat el pas, tirem endavant vers nord/nord-oest, per damunt roques, ara pel marge dret del barranc. Aviat arribem a un bonic aljub de volta, el bassol Nou, situat en un pla dins la mateixa llera de la torrentera.
Bassol Nou
(WP-09) Bassol Nou - 6,102 km - 3 hores i 25 minuts- 733 m.
Una fantàstica obra d'enginyeria rural amb coberta i que un temps assegurava l'abeurament del bestiar i els jornalers que feinejaven per aquí dalt.
Un poc més endavant veurem que tenim el cim del Penyal de la Rata bastant a prop, a l'esquerra.
En arribar a la part alta del comellar, uns tiren tot dret cap a l'esquerra direcció al cim. Els altres seguim les fites direcció nord-oest en forta pujada fins arribar a l'ample coll entre el Penyal i el puig de sa Font. Des d'aquí, progressant vers al sud/sud-oest i amb un darrer esforç, assolim el capcurucull del Penyal de sa Rata de 898 m d'altitud.

(WP-10) Penyal de sa Rata - 6,698 km - 4 hores - 898 m.
Un pic dalt s'obrin unes vistes veritablement indescriptibles del pla de Ciutat, però també de la costa nord i de Valldemossa. A més tenim cap al sud la carena que hem de davallar, a estones còmodament, a estones amb molta cura (WP-11) (633 m), fins arribar al coll del cingle de la Milana que hem esmentat abans. És la Coa de sa Rata.
Cresta
(WP-12) Coll del Cingle de la Milana - 8,358 km - 5 hores i 35 minuts - 556 m.
Des del coll botem la paret mitgera i ens tirem cap a la font de Raixeta, podem distingir el safareig a baix. La davallada és molt incòmoda, i els càrritx a estones ens facilitant la feina i a estones ens posen un problema més.

(WP-13) Safareig font de Raixeta - 8,771 km - 6 hores - 390 m.
Un pic al safareig, el camí teòric fins a Raixeta comença per la dreta, nosaltres no el trobem i decidim seguir la mateixa direcció cap a baix, pel traçat del torrentó. És un descens molt dret i incòmode farcit de carritxeres i gatoves, fins que, a una petita clapa del terreny sí que es distingeix el que podria ser el tirany que du a Raixeta.

(WP-14) Camí - 9,136 km - 6 hores - 390 m.
El sender, poc a poc es va clarificant fins arribar a la pista que passa per darrera de les cases de Raixeta.

(WP-15) Cases de Raixeta - 9,472 km - 6 hores i 30 minuts - 235 m.
Ara ja sense cap dificultat de seguiment, avancem per la pista que ens du, en qüestió de mitja hora, a l'aparcament de Raixa a on tenim els cotxes. Són les 15,08 h., estem destrossats però molt satisfets.

(WP-01) Aparcament de Raixa - 12,17 km - 7 hores i 8 minuts - 147 m.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 12 quilòmetres
Pujada acumulada: 813 metres
Alçada mínima - màxima: 147 - 898 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 55 minuts (Total: 7 hores i 8 minuts)
Excursió realitzada el dia: 15 d'octubre de 2016
Components del grup Viaranys: Fernando, Tomeu M., Agustí i Josep
Observacions: És una ruta que més que llarga en distància ha estat pesada, pel desnivell positiu que hem hagut de superar, més de 800 m i el terreny vertical, incòmode i abrupte. En la progressió pels dos torrents (barranc de sa Gúbia i comellar del torrent de s'Obi) haurem de fer servir les mans per superar diversos bots. La baixada per la cresta de la Coa de sa Rata és incòmode i algun tram força vertical.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://get.google.com/albumarchive/107096364941574342910/album/AF1QipNiWuEoojyCSjWw2oyTq-VcpOuh5x8aIWvJyxwx

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona la crònica de Fernando. La ruta és una bona variant i ben esportiva, per accedir al Penyal. L'he mirada de prim compte, ja que no hem fet mai aquest baixada de la Coa, que sembla ben interessant. Quinq llàstima l'abandó de la font i safareig de Raixeta. Hi passarem fa uns anys i tot estava molt brut.
Enhorabona al grup. Una aferrada

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
La baixada per la cresta de la Coa de sa Rata, és molt maca i esportiva, és un dels trams més espectaculars d'aquest exigent itinerari.
Mercès pel teu comentari.
Salut, amic!

anar a dalt