dilluns, 19 de desembre del 2016

Volta per la Comuna de Bunyola

La muntanya comunal de Bunyola, un ampli territori de 716 ha, es troba solcada per una gran xarxa de camins i viaranys on podem dissenyar diversos recorreguts. Avui proposem una agradable passejada circular que parteix de l'àrea recreativa de Cas Garriguer i que discorre per comellars i senders envoltats d'espessos boscos.

Aproximació: Per arribar al punt de partida cal prendre la carretera de sa Comuna que s'agafa a l'entrada de Bunyola, venint de Santa Maria per la carretera Ma 2020. Després de set quilòmetres de recorregut, ens deixa a l'àrea recreativa de Cas Garriguer.

(WP-01) Cas Garriguer - 0,00 km - 00 minuts - 614 m d'altitud.
Són les 9,45 h quan iniciem la passa pel camí carreter del comellar de sa Caseta que parteix de l'entrada de l'àrea recreativa direcció Tramuntana. Un camí ampla que s'enfila en suau ascens per dins un preciós alzinar. Aviat, passarem entre un rotlo de sitja, a l'esquerra i un forn de coure pa i la "Barraca de l'amo en Joan" recentment restaurada, a la dreta. Devers 160 m més amunt, també a la dreta i separat uns metres del camí, trobarem un ranxo de carboners amb rotlo de sitja, la seva barraca i una curiosa bassa d'aigua, anomenada el "Bassol des comellar de sa Caseta".
A mesura que anem pujant, el camí es fa cada cop més estret i el rost augmenta considerablement. Finalment, després d'una forta pujada, desemboquem a una pista transversal i a un entreforc de camins. Recta cap a munt, parteix el tirany cap al cim dels penyals d'Honor (808 m), la cota més alta de la Comuna de Bunyola.

(WP-02) Encreuament de camins - 0,828 km - 25 minuts - 740 m d'altitud.
Després de fer un mos, reprenem la marxa cap a la dreta, per l'ampla pista forestal en suau pujada, fins assolir la cota més alta d'aquest itinerari, 786 m d'altitud. Tot seguit, iniciem la baixada. Quan la pista marca un revolt a la dreta, deixem de banda un corriol que surt a l’esquerra (56 minuts) (772 m). La via descriu diverses giragonses en còmoda davallada, fins que arribem a un nou trencall de camins on hi ha un dipòsit modern d'aigua.
Bassa
(WP-03) Cruïlla (Dipòsit) - 3,136 km - 1 hora i 30 minuts - 628 m d'altitud.
En aquest punt, deixem el camí de l'esquerra, que es dirigeix cap al coll de s'Arboçar, i continuem a peu pla per la pista de la dreta. Aviat, arribem a un nou encreuament, hem de seguir tot dret deixant a l'esquerra la pista forestal que ens menaria a la cisterneta d'en Gil. Uns metres més endavant, també hem d'ignorar el camí que per l'esquerra davalla a la vall de Coanegra. Així, a peu pla, arribem a la cruïlla on ens hem de desviar cap al comellar de la cova de s'Aigo.

(WP-04) Desviació a la cova - 4,283 km - 1 hora i 50 minuts - 652 m d'altitud.
En aquest punt deixem la pista que dúiem fins ara i tombem a l'esquerra per un nou camí. Pocs metres més endavant, just davant d'un pi amb un empelt de bruixa, ens desviem a la dreta per un tiranyó que ens condueix a la boca d'entrada a la cova de s'Aigo (WP-05) (649 m).
Després de visitar aquesta cavitat, retornem al camí principal i 50 metres més endavant, tornem a desviar-nos, ara a l'esquerra, per donar un cop d'ull a una balma (WP-06) (644 m), situada a escassos metres del camí i amagada entre l'espessa vegetació.
Un poc més endavant, la pista esdevé corriol. És un tirany ben fressat que baixa entre pins i arboceres i que, en pocs minuts, ens mena al fons del comellar de la cova de s'Aigo. Deixem a l'esquerra el camí que discorre per dins el comellar i iniciem una pujada per l'altre vessant que ens situa dalt la gran esplanada anomenada es Planietjar. Ignorem dos camins que trobarem a l'esquerra i seguim tot dret fins arribar a un ranxo de carboners on hi trobarem una cisterna.
Planietjar
(WP-07) Cisterna des Planietjar - 6,713 km - 3 hora i 20 minuts - 652 m d'altitud.
Aquí hi ha una cruïlla de tres camins, el nostre itinerari continua pel camí de la dreta, pels peus del puig dels Bous (676 m), direcció nord cap cas Garriguer, al qual hi arribem en pocs minuts.
A les 13,20 h donem per finalitzada aquesta agradable passejada. Ens espera una bona paella per dinar tots plegats a l'àrea recreativa de Cas Garriguer.

(WP-01) Cas Garriguer - 7,600 km - 3 hores i 33 minuts - 614 m d'altitud.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 7,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 294 metres
Alçada mínima - màxima: 537 - 786 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 43 minuts (Total: 3 hores i 33 minuts)
Excursió realitzada el dia: 27 de novembre de 2016
Components del grup: centre excursionista de la A VV de Pòrtol
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins de carro i tiranys de muntanya. És apta per a tota la família. Caldrà anar alerta si es vol baixar a la cova de s'Aigo, el terreny és molt relliscós. 
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://goo.gl/photos/UGrMcAiYaz2djfLM8

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
M'encanten aquestes sortides amb l'associació, sense complicacions, gaudint d'aquest fantàstic espai. Sempre ens quedarà sa Comuna. Una aferrada i molts d'anys!!! i salut per fer camí.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Recórrer aquests camins a la tardor, entre alzines, pins, barraques de carboner, bassols, rotlos de sitja, coves, ... és un autèntic plaer pels sentits.
Molt agraït pel teu comentari.
Una aferrada, salut i molts d'anys per seguir trescant per la muntanya!

anar a dalt