dimarts, 7 de març del 2017

La talaia de s'Estalella

Talaia de s'Estalella
Aquesta és una excursió pel litoral del Migjorn de Mallorca, en el municipi de Llucmajor. Recorrerem una costa accidentada d'alts penya-segats i petites cales i visitarem la torre de s'Estalella construïda el 1577 per a la vigilància.

L'excursió comença a s'Estanyol de Migjorn, just davant del Club Nàutic d'aquesta localitat costanera de Llucmajor.

(WP-01) S'Estanyol - 0,00 km - 00 minuts - 2 m d'altitud.
Són les 10,40 h en iniciar la marxa per l'avinguda Mediterrània. Després d'un curt tram d'asfalt, continuem per un camí ample i arenós que ens condueix a la caleta coneguda com es Racó de s'Arena. Travessem la cala i avancem pel caminet que discorre arran de la mar. Aviat arribarem a un camí amb un rètol que ens indica cap al far, el deixem, seguim tot dret i després voltem cap a l’esquerra. Passem pel costat d'un antic niu d'ametralladora de la Guerra Civil i a continuació d'uns escars. Després de deixar unes casetes, si continuem vorera de la mar, arribarem a l'escar d'en Giqueta, una antiga construcció de marès, de planta rectangular, coberta per una volta rebaixada, i tot seguit al petit far de s’Estelella.
Far
(WP-02) Far - 1,180 km - 25 minuts - 2 m d'altitud.
Des d'aquí gaudim d'unes bones vistes. Davant nostre sobre l'horitzó, l'illa de Cabrera. Cap a l'est, s'Estanyol fins a les distants platges de la Colònia de Sant Jordi. Vers l'oest, la torre de s'Estalella i a la llunyania els penya-segats de cala Pi.
Prosseguim la marxa deixant de banda el camí i avançant per la vorera de la mar. El paisatge és espectacular, caracteritzat per capritxoses formacions rocoses i nombroses pedreres, fruit de l'acció de les ones i de la mà de l'home.
Envoltem cala en Paiàs, coberta d'algues i, després de deixar una caseta mig amagada darrera la verdor, franquegem un petit portell obert en una paret seca. Seguim el camí, i un poc més endavant ja arribem a la torre, passant abans per la cova de sa Torre, una cavitat marina que s'obre als espadats.

(WP-03) Talaia de s'Estalella - 2,872 km - 1 hora - 8 m d'altitud.
Aquesta torre de defensa va ser construïda el 1577 pel mestre d’obres Simó Carrió, i està situada sobre una plataforma rocosa anomenada serral des Corral.
Des de la torre, continuem l'itinerari procurant seguir de ben a prop la línia de la costa, ara formada per esquerps penya-segats amb formacions estranyes degut a la constant acció de les ones. Assaborint aquest impressionant paisatge, en mitja hora arribem a l'alçada de la cova Foradada, punt on decidim donar mitja volta i retornar cap a s'Estanyol.
Cova de sa Torre
(WP-04) Sa cova Foradada - 3,812 km - 1 hora 30 minuts- 10 m d'altitud.
Per la tornada, prenem el camí que discorre paral·lel a la costa, el qual ens portarà fins a la torre i a continuació fins al far. Després pel caminet que hem utilitzat a l'anada, arribem de nou a s'Estanyol, donant per finalitzada l'excursió d'avui. A les 13,10 h som a l'entrada del Club Nàutic.

(WP-01) S'Estanyol - 7,550 km - 2 hores i 30 minuts - 2 m d'altitud.

Ruta: anada i tornada pel mateix camí.
Inici/Final: s'Estanyol de Migjorn (Llucmajor)
Distància aproximada: 7,5 quilòmetres
Alçada mínima - màxima: 0 - 11 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 12 minuts (Total: 2 hores i 30 minuts)
Excursió realitzada el dia: 2 de gener de 2017
Components del grup: Cesca i Josep.
Observacions: agradable passejada per la vorera de la mar, sense masses complicacions.
Referències: Joan Carles Palos. La talaia de s'Estalella.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://goo.gl/photos/ysBzLKQpAm8KZPS76

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta ben interessant, per fer en aquesta època. Com be dius, sense complicacions, però si gaudint del paissatge. Una bona publicació Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Una volta senzilla que ens va agradar molt. El paisatge d'aquest tram de costa és impressionant.
Moltes mercès pel teu comentari.
Salut i cames!

m.escudero ha dit...

Una excursion sencilla pero muy agradable junto a la costa. Buena descripcion del recorrido. Solo un comentario. La foto que marcas como "cova forada" ni es esta. La foto corresponde a:cova de sa torre o como también consta en algunas publicaciones como "cova de s'Estalella"

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola M. Escudero
Tienes toda la razón corresponde a la "cova de sa Torre". Muchas gracias por avisarme.
Saludos.

anar a dalt