dimecres, 15 de novembre del 2017

Pas des Coll des Puig a la Serra de Son Torrella

Pujant el coster direcció a la reixeta
Avui el company i gran muntanyenc Lluís Sànchis ens vol ensenyar com arribar al pas del Coll des Puig. Aquest pas està situat al terme de Fornalutx, al límit entre aquest terme i el d'Escorca, a la serra de Son Torrella, entre la boca del túnel i sa Regana. També ens acompanya l'amic Pep Torrens.
Es tracte d'un antic marget i escaló, i una paret seca que tanca el coll. Aquest pas, devia ser antigament una via ràpida per arribar a Son Torrella i a la vall de Cúber, a peu, sense bístia, des de la part de Sóller i Fornalutx. Així es podia passar la barrera natural infranquejable de la serra de Son Torrella.
Superar el pas no és gens complicat, però si el terreny, molt rost i abrupte que trobarem per arribar-hi. (Inventari dels Passos de la Muntanya Mallorquina, per Biel Miró i Joan Riera)


Iniciem el recorregut a la boca del túnel de Monnàber, Km 36,3 de la carretera Ma-10. Just davant de l’embassament que subministra aigua a la base militar del puig Major.
Arribant a l'ampla canal.
(WP-01) Boca del túnel de Monnàber - 0,0 km - 0 minuts - 870 m d'altitud.
A les 9,40 h iniciem la caminada, travessant el túnel, de 400 m de longitud i ben il·luminat, per la voravia de la dreta.

(WP-02) Deixar carretera - 0,5 km - 9 minuts - 848 m d'altitud.
En sortir del túnel, deixem la carretera i ens enfilem pel coster de la dreta direcció a un gran enreixat que reté la caiguda de pedres. Avancem cap a la dreta ran del reixat, fins arribar al seu extrem i poder passar a l'altre costat.
Continuem ascendint per la base de les altes parets de les penyes per un coster molt inclinat. Més amunt, travessem un petit marge i a continuació, passem pel costat d'una gran heura que s'enfila pels penyals.
Minuts més tard, arribem a una ampla canal formada per dues enormes roques. Al bell mig es localitza una alzina.
Pujant per dins la canal
Iniciem la forta costa entre grans blocs de roques envoltades d'altes carritxeres. Progressem fent servir les mans i aferrar-nos a les carritxeres, que són de gran ajuda. És una ascensió ràpida, en pocs minuts som a dalt de la canal que conclou entre grans blocs de roques i amb una vista esplèndida del Penyal des Migdia, la coma de n'Arbona i la serra de Son Torrella.
Anem en tendència a la dreta i continuem ascendint per un pendent cobert de carritxeres vorejant els penyals. Aviat arribem a una esquerda molt vertical que mitjançant una estreta i aèria cornisa en forma de ziga-zaga, ens deixa al coll des Puig, tancat per una paret seca mig ensorrada i amb bones vistes de Fornalutx i Sóller al fons de la vall.

(WP-03) Pas del coll des Puig - 0,9 km - 1 hora i 3 minuts - 1024 m d'altitud.
Pugem una mica cap a l'esquerra fins assolir el crestall de la Serra de Son Torrella, on distingirem el cim de la Regana. Les vistes són espectaculars: els embassaments de Cúber i el militar, la serra de Cúber i els "Tres Mil".
L'indret bé es mereix una bona aturada per fer un mos i recobrar forces.
Pas des Coll des Puig
Ara toca davallar, i ho fem per l'altre vessant de la muntanya, en tendència cap a l'esquerra. Iniciem el descens sense cap traça de camí, orientats casi l'est, direcció a la bases militar. El pendent és molt inclinat i el terreny rocós i de mala petja. Sempre cercant el millor pas, arribem a la carretera.

(WP-04) Km 36,2 de la carretera Ma-10 - 1,6 km - 2 hores i 20 minuts - 844 m d'altitud.
Girem a la dreta i, en cinc minuts de caminar per l'asfalt, arribem a l'entrada del túnel, on posem punt i final al nostre recorregut. Són les 12:05 h.

(WP-01) Boca del túnel de Monnàber - 2,2 km - 2 hores i 26 minuts - 870 m d'altitud.
Finalment ha resultat un itinerari curt però molt esportiu i gratificant. Moltes gràcies amic Lluís!

Ruta: Circular
Inici/ Final: Túnel de Monnàber. Km 36,3 de la carretera Ma-10
Distància aproximada: 2,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 199 metres
Alçada mínima - màxima: 843 - 1037 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 7 minuts (Total: 2 hores i 26 minuts)
Excursió realitzada el dia: 14 d'octubre de 2017
Components: Lluís Sànchis, Miquel Àngel, Damià, Pep Torrens, Pere, Biel Pomar, Fernando i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari difícil, sense camí i trams verticals on haurem de fer servir les mans.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/YJTRW06SHWUHvNYJ3

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una manera de pujar a la cresta de la serra de Cúber ben espectacular. Una via ràpida encara que ben esforçada. El vàrem fer gràcies a les informacions publicades per Tomàs Vibot, que tant bé coneixes, i aprofitarem per la cresta fins a baixar per la Coma de n’Arbona. He gaudit amb les teves imatges. Molt bona publicació amic Josep. Una aferrada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Tens tota la raó, el què em va sorprendre d'aquest itinerari, és la rapidesa en pujar a la serra per aquesta canal.
Recordo la vostra ruta, molt més completa: seguint la cresta pel cim de sa Regana, fins al coll de sa Volta i baixada per la Coma de n'Arbona. Una molt bona circular.
Moltes gràcies pel teu comentari. Salutacions.

anar a dalt