diumenge, 13 de maig del 2018

Font de sa Mina (Sóller)

Ruta que comença al cementiri de Sóller pel camí de sa Coma Carnissera que puja a la Serra d'Alfàbia, fins arribar a la font de sa Mina. El camí ens regala extraordinàries vistes sobre la Vall de Sóller i les muntanyes que l'envolten.
Retornem enrere, i a la gran balma anomenada la Mamelluda, anem a cercar el camí dels Alous, el qual en forta i llarga baixada, ens retorna a Sóller.


Deixem el vehicle a l'aparcament situat just abans d'arribar el cementiri municipal, al final del carrer Pau Noguera.

(WP-01) Cementiri de Sóller - 0,0 km - 0 minuts - 78 m d'altitud.
A les 9:05 h iniciem la caminada pel camí de sa Coma, després de deixar les instal·lacions del camp sant, trobem una cruïlla, a l'esquerra el camí asfaltat que porta a "sa Coma" i a "s'Arrom" , a la dreta "el camí d'en Petra". Seguim pel caminet d'enfront creuant el torrent. Es tracta d'un tram empedrat del camí vell que puja amb fort rost entre parets, al costat d'una canaleta i que molt aviat surt a una pista transversal. Cap a la dreta pujaríem al turó de les Tres Creus, nosaltres voltem a l'esquerra (est) i, tot seguit en el següent entreforc, girem a la dreta franquejant un portell amb un cartell de caça major. Es tracta de la pista asfaltada que puja a s'Arrom. Un cop passades les cases de sa Coma, quan el camí fa un revolt a l'esquerra i s'acaba l'asfalt, abandonem el camí de s'Arrom i girem a la dreta.

(WP-02) Desviament - 1,7 km - 35 minuts - 246 m d'altitud.
Traspassem un portell amb una barrera tancada, per la seva dreta i continuem pujant entre marjades d'olivars i alguns porxos ben arranjats. Es tracta d'una pista, a estones formigonada, i estones de terra, que puja marcant diverses llaçades i guanya alçada ràpidament, fins arribar un punt que finalitza.

(WP-03) Tirany - 3,2 km - 1 hora i 10 minuts - 413 m d'altitud.
En front nostre, davall una gran alzina, arranca un camí, per on continuem. És un antic camí de bístia escalonat i bastant deteriorat pel pas del temps. Va pujant marcant diverses llaçades, fins arribar a un punt, per sobre de les marjades a la nostra dreta, on es troba una gran balma tancada per una paret, Na Mamelluda.
Després d'un petit descans per berenar i recuperar les forces [20'], continuem el nostre camí i ben aviat franquegem les restes d'una barrereta de fusta. Ara el camí s'enfila per una espectacular cornisa, planeja uns metres i, després descendeix al jaç de la torrentera de la Coma Carnissera.
(WP-04) Jaç del torrent - 3,5 km - 1 hora i 50 minuts -  m d'altitud.
Prosseguim uns metres per la llera, fins enllaçar amb la continuació del caminoi, a l'altra banda del barranc.
Ara el sender ascendeix per mitjà d'alguna llaçada. Més amunt, quan deriva cap a l'est, es perd. Llavors seguim pujant guiats per les fites de pedra, fins arribar arran dels espadats, punt des d'on es gaudeix una espectacular vista de tota la vall de Sóller. A continuació, ens orientem progressivament cap al sud per sobre el rocam, fins veure una plataforma formada pels materials extrets de la boca d'una cavitat, és la font de sa Mina a la qual hi arribem en pocs minuts.

(WP-05) Font de sa Mina - 3,9 km - 2 hores i 15 minuts - 613 m d'altitud.
És una font de mina amb la galeria excavada. Trobem un dipòsit i una piqueta que són els elements que li donen nom i que recullen l'aigua que cau de l'ullal mitjançant una enginyosa canal de teula. (Fonts de Mallorca).
Després de visitar aquest bonic indret, desfem les passes fins arribar un altre cop davall la gran balma rogenca, Na Mamelluda.
Deixem la balma més amunt a la dreta i dirigim les passes vers al nord seguint un caminet força evident. Aviat, deixem a ma dreta un porxo d'olivar. El camí segueix pujant, marca dues corbes i desemboca, després de travessar una paret de pedra en un collet, al camí dels Alous, provinent de la serra d'Alfàbia.
Font de sa Mina
(WP-06) Camí dels Alous - 4,9 km - 3 hores i 25 minuts - 504 m d'altitud.
Travessem un portell sense barrera i ens endinsem dins el bosc d'alzines. Ara tot és baixada per un sender ben trepitjat, amb alguns trams empedrat i escalonat. Més endavant, surt del bosc i discorre zigzaguejant entre marjades d'olivar i algun porxo. Després d'una llarga tirada, quan ja ens trobem ben a prop del monument de les Tres Creus, veiem una barrera de fusta a l'esquerra d'on parteix un tirany.

(WP-07) Desviament (Barrera) - 6,1 km - 4 hores - 225 m d'altitud.
Aquí deixem el camí dels Alous i voltem a l'esquerra. El caminet davalla orientat oest/sud-oest fent algunes llaçades fins a desembocar a una pista de terra, provinent per la dreta del turonet de les Tres Creus, on girem a l'esquerra.
Aquest camí, entre marjades d'oliveres i tarongers, ens mena a un vial asfaltat molt a prop de la font de s'Olla.

(WP-08) Vial - 7,1 km - 4 hores i 28 minuts - 64 m d'altitud.
Voltem a la dreta seguint el torrent, el qual davalla ben ufanós arran de les pluges primaverals. Ben aviat traspassem les vies del tren i pel camí de sa Torrentera, tornem a travessar les vies ara per davall un pont. Seguim, primer pel camí des Fossaret, després pel carrer Joan Marquès Arbona i finalment, pel carrer de la Unió, fins a desembocar al carrer de Pau Noguerra, on voltem a la dreta i tot seguit arribem a l'aparcament a prop del cementiri.

(WP-01) Cementiri de Sóller - 8,4 km - 4 hores i 57 minuts - 78 m d'altitud.
A les 14 h, posem punt i final a la ruta d'avui.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Cementiri de Sóller
Distància aproximada: 8,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 671 metres
Alçada mínima - màxima: 40 - 615 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 20 minuts (Total: 4 hores i 57 minuts)
Excursió realitzada el dia: 4 d'abril de 2018 
Components del grup: Pere, Joan P., Andreu, Guillem S. (tencunsomierasolivar), Sebastià E., Joan F., Joan M. (Pouet685) i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari per camins de carro i tiranys de muntanya. Pot presentar dificultats d'orientació per arribar a la font de sa Mina.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/mivIdEwHDGCdFvTC2

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona publicació i excel·lent fotografia. Conec el recorregut, i la Mina, d’un itinerari que ferem per pujar al pas Llis. I visitarem aquesta font, amb la creença que realment això era una mina, a una època que per tot es cercaven minerals, i pensava que trobar aigua havia estat una casualitat. Realment a tota aquesta zona, als peus d’Alfàbia, les panoràmiques de la vall de Sóller son fantàstiques. Enhorabona per la publicació. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Crec que així és, fem l'excavació a la recerca d'algun tipus de mineral (sembla que era d'argent), trobaren per casualitat aquesta font.
Efectivament, un al·licient d'aquest itinerari són les panoràmiques que es gaudeixen de la Vall de Sóller.
Agraït pel teu comentari.
Una abraçada.

anar a dalt