dimecres, 22 de novembre del 2017

Serra de Cúber pel pas de sa Cova de Son Torrella

Boca d'entrada a la cova de Son Torrella
La Serra de Cúber es troba entre l'embassament del mateix nom i la Coma de Son Torrella. Té una altura que varia entre els 995 i els 937 m.
En aquest itinerari ens enfilarem directament a la cresta de la serra de Cúber, per una rosta canal situada devora la cova de Son Torrella. Continuarem crestejant en direcció a llebeig (SW), fins arribar al tirany dels Camins Nous, que enllaça el coll de Lofra amb el Portell de sa Costa. Finalment, pel camí que discorre per la vall de la Coma de Son Torrella, arribarem el punt d'inici.

Iniciem el recorregut a prop de la boca del túnel de Monnàber, Km 36,3 de la carretera Ma-10 Andratx - Pollença, just davant de l’embassament de la base militar del puig Major.

(WP-01) Túnel de Monnàber - 0,0 km - 0 minuts - 872 m d'altitud.
A les 8,44 h travessem la carretera i salvem el portell d'entrada a la Coma de Son Torrella per un botador metàl·lic. El camí s'endinsa per un bosc d'alzines, passa pel costat d'una petita bassa coberta que serveix per abeurar els animals i, poc després, creua un portell sense barrera. Tot just l'altre cantó, a l'esquerra, apareix un botador metàl·lic.
Canal de pujada a la cresta
(WP-02) Botador - 1,0 km - 14 minuts - 911 m d'altitud.
El nostre itinerari, deixa aquí el camí principal i es desvia a l'esquerra tot franquejant la reixeta per l'escaleta metàl·lica. Seguim progressant fora camí mantenint una paret seca a la nostra esquerra, fins arribar a una nova reixeta que haurem de botar pel costat de la paret.
Un cop a l'altre cantó, seguim cap a sud-oest per un tiranyet de cabres que transcorre aferrat a la reixeta. De seguida, deixem a l'esquerra el trencall que ens duria a travessar la serra per l'anomenat pas de n'Alou i, a continuació, deixem un botador metàl·lic a la dreta (WP-03) (899 m d'altitud). Uns 150 m més endavant, veurem a la falda de la serralada, la curiosa boca d'entrada a la Cova de Son Torrella.
Primera xemeneia del pas de sa Cova de Son Torrella
(WP-04) Cova de Son Torrella - 1,5 km - 29 minuts - 915 m d'altitud.
Haurem de fer una petita grimpada per la paret per arribar-hi, però val la pena. Les seves dimensions són: un corredor de 7x3 metres que dóna a una petita sala de 3x3 metres.
Passada la cova, ja ens enfilem direcció sud, per una canal coberta d'alzines amb un sòl de terra i pedreny. El pendent és molt pronunciat. Deixem a la dreta una altre cova, més petita que l'anterior i assolim una plataforma a la base de la paret. Continuem cap a l'esquerra amb una grimpada per una estreta xemeneia. Tot seguit, progressem per una estreta i aèria cornisa i arribem a una nova xemeneia. Una altra grimpedeta ens situa a un petit replà, un mena de collet format per la cresta i un esperó rocós. Aquí, hem de voltar a la dreta i per damunt una roca bastant llisa, amb una darrera escalada, assolim la cresta de la serra de Cúber.
La panoràmica és magnífica: cap al nord-est, el Penyal des Migdia, el puig Major, l'embassament de Cúber, el puig de ses Vinyes, la serra dels Teixos,...
Seguim avançant direcció sud-oest per damunt l'afilada cresta. Aviat arribem a un petit collet, on arrela una alzina i on hi ha un petit forat que guaita a la Coma de Son Torrella. Davant ens espera un afilat cingle (cota 969 m). El salvem, baixant primer cap a l'esquerra i posteriorment fent un flanqueig per damunt una placa rocosa força inclinada, però sense perill. A baix, cap a sud-est, ens queda el camí del GR i les cases de Binimorat, també s'entreveu part del pantà.
Seguim crestejant cercant la millor passa entre les roques. Ben aviat, amb una fàcil grimpada, passem per la cota 963 m. Continuem sempre que és factible per damunt el tall de la cresta, sinó per sota d'aquesta (per l'esquerra) cercant els seus punts febles.
Així, arribem al cim més alt de la serralada, prop dels mil metres (995 m).
Cresta de la serra de Cúber
(WP-05) Cota 995 m - 2,5 km - 2 hores i 48 minuts - 995 m d'altitud.
A partir d'aquí la cresta ja no presenta cap dificultat remarcable. Es tracte d'una davallada per un terreny rocós, mantenint una paret de terme a la nostra dreta, fins deixar-nos al tirany dels Camins Nous.

(WP-06) Tirany - 2,9 km - 3 hores i 6 minuts - 913 m d'altitud.
Girem en direcció al nord, traspassem la paret de pedra seca per un ensorrament i continuem pel tirany acompanyat de fites. El caminet discorre per un roquer i va guanyant alçada, fins arribar a un collet, entre les cotes 974 m i 971 m. Ara el camí inicia un ràpid descens que ens deixa a la part alta de la coma de Son Torrella.

(WP-07) Coma de Son Torrella - 3,5 km - 3 hores i 34 minuts - 925 m d'altitud.
Ara ja sols resta avançar pel còmode camí que transcorre pel centre de la vall, i en aproximadament una mitja hora, arribem de nou a la carretera, després de salvar el portell pel botador metàl·lic.
Mentrestant donem una ullada a la cresta que hem recorregut i la canal que hem emprat per enfilar-nos a la serralada.

(WP-01) Túnel - 5,7 km - 4 hores i 11 minuts - 872 m d'altitud.
A les 12:55 h, posem fi al nostre recorregut, per llocs molt enlairats i amb unes panoràmiques impressionants.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Túnel de Monnàber. Km 36,3 de la carretera Ma-10
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 204 metres
Alçada mínima - màxima: 870 - 995 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 15 minuts (Total: 4 hores i 11 minuts)
Excursió realitzada el dia: 27 d'octubre de 2017
Components: Biel Pomar i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari difícil, trams sense camí i verticals on haurem de fer servir les mans.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/xy2nht2on6MaJrmZ2

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un altre itinerari curt, però intens!. Conec gran part del recorregut, no així la cova i aquest pas, i em fan Il·lusió. Noltros quan ferem aquesta serra, per salvar el pas de n’Alou (Cadireta), baixarem per una canal un poc més propera al pas (hi ha una bassa just a baix), ja que desconeixiem aquest que tu publiques. Tenim un itinerari mig preparat, travessant aquesta serra, igual serà una bona opció.
Molt bó el conjunt d’aquesta publicació, texte i fotografia Josep. Gràcies per compartir amic!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Aquest accés a la carena de la Serra de Cúber, el trobàrem el dia que férem tota la serralada i ens va permetre salvar el pas de n'Alou. Es troba al costa de la canal que féreu servir vosaltres i s'agafa al mateix indret de la carena.
La cova es ben curiosa i val la pena pujar-hi.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt